Kolejka brädspelsrecension

Allmänna speldiskussioner

Kolejka brädspelsrecension

Postby Anatoli » Aug 24th, '13, 12:00

Detta bisarra brädspel är till stor del politisk satir men också en realistisk simulator över hur det var att leva i det kommunistiska Polen när man var ute efter att köpa något. Brist på varor, ransonering och ändlöst köande till butiker som bara sporadiskt fick in nya varor skapade en hel del innovativa lösningar hos folk som ville tränga sig före i kön.

Kolejka handlar i grunden om att man har en shoppinglista och en handfull familjemedlemmar, man åker ner till centrum där butikerna finns och ställer sig snällt i kö innan butikerna hinner öppna. Varje dag kommer sporadiska leveranser och några få lyckliga själar får faktiskt köpa det som dem är ute efter. Kön är dock ett slagfält av idioti och listiga påhitt, någon lånar en släktings barn för att få ta del av privilegiet "mamma med litet barn" som innebär att man får ställa sig näst först i kön, någon annan har kontakter inom arbetarunionen och vet vilka varor som kommer levereras nästa dag och kan på så sätt anpassa sitt köande till rätt butik.

När varorna väl dyker upp så spelar det inte längre någon roll, var man ute efter att köpa en spis, men kom över två flaskor schampo så köpte man det ändå. Varor man inte behöver kan alltid bytas på marknaden som uppstod just av denna anledning (folk fick bara köpa skit dem inte behövde). Spelet varar i fem rundor och den spelare som lyckats bäst med att köpa det som står på inköpslistan koras till vinnare.

Som spel är det enkla regler, ganska snabbt tempo, en hel del taktiskt planerande hur man spelar sina "kö kort" som används för att tränga sig före i kön. Spelet omfattar även det kaos och den slump som fanns i dessa situationer i verkliga livet, en butik kanske inte får in några nya varor alls en dag, eller så kör föraren till fel butik och dumpar varorna där.

Ett väldigt underhållande spel som både kan köras med familj och vänner, och troligen funka rätt bra som ett partyspel.

För en fullständig recension och fler bilder på spelets komponenter, ta en titt på min blogg:
http://anatolisgameroom.blogspot.se/201 ... eview.html

Image
Image
Image
Image
User avatar
Anatoli
Primus Pilus
 
Posts: 1577
Joined: Oct 16th, '10, 18:43
Location: Kävlinge

Return to Spel

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests

cron